Proč je to všechno o inteligenci?

Jak se říká, nejhorší je srážka s blbcem. Situace, kdy člověk přijde do křížku s někým, koho lze takovým slovem plnohodnotně nazvat, nebývají příjemné. Ti z vás, kteří takovou zkušenost ještě nezažili, máte nesmírné štěstí. Ale asi většina ví, o čem mluvím. Blbců je celá řáda. Třeba blbec za volantem, blbec v obchodě, blbec v rodině, blbec na internetu nebo zbrusu nový druh – blbec na Facebooku. Konec konců, oni jsou všude. Zda někdo tím blbcem je nebo není, je podle mého soukromého názoru pouze a jenom o inteligenci, kterou onen jedinec disponuje. O ní říká Wikipedie následující:

Inteligence (z lat. inter-legere, rozlišovat, poznávat, chápat) je rozumová schopnost řešit nově vzniklé nebo obtížné situace; schopnost učit se ze zkušeností; schopnost přizpůsobit se; schopnost správného určení podstatných souvislostí a vztahů, pomocí nichž řešíme nové problémy a orientujeme se v nastalých situacích. Je pravděpodobně nejdůležitější a rozhodně nejskloňovanější ze všech schopností, které současná psychologie rozlišuje. Je to vlastnost, což znamená, že je vrozená, nemůžeme tedy její míru ovlivnit, ale můžeme ji rozvíjet získáváním zkušeností a procvičováním modelových situací. Ideální je, zaměřit se na jednotlivé faktory, vybrat si ty, v nichž jsme nejslabší a pokoušet se to cíleně změnit.

Celou tu definice lze krásně rozvést, zastavit se u jednotlivých bodů, dlouze o tom všem diskutovat. Já však vypíchnu to nejdůležitější – inteligence je vrozená vlastnost, jejíž míru nemůžeme ovlivnit. To je základ všeho! Někteří naděleno dostali, někteří málo nebo vůbec. Jak prosté. Já musím říct, že mám štěstí na lidi. V mém okolí se to hemží převážně inteligentními tvory, se kterými nemám sebemenší problém. Ale na ty blbce taky čas od času narazím. Bohužel. Chtěl jsem alespoň jeden článek věnovat tomu, co si myslím o lidské blbosti, potažmo inteligenci. A dnes to přišlo. Vlastně, už je 30.11.2009 a já bych měl svůj projekt 30 PROČ uzavřít. Ale ne, ukončím ho zítra. Těšte se 🙂

O autorovi

Pavel Horalík

Ve svých 13 letech jsem zapnul svůj první počítač a od té chvíle jsem propadl světu IT. Mojí vášní je internet, marketing a sociální sítě. Miluji svou rodinu a svoji zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

S láskou a nadšením © 2009 - 2016 Pavel Horalík. Omrkněte moje sandálové, vtipné a veselé Hopky ponožky