Jak to vypadalo na ustavujícím zastupitelstvu u nás v Šumicích

Aktualizováno: Po upozornění obecního úřadu jsem opravil chybné částky mzdy starosty a místostarosty.

V pondělí se uskutečnilo ustavující zasedání obecního Zastupitelstva Šumic. Bylo to očekávané jednání, které mělo dát naší obci nové vedení.

Slavnostní zasedání odstartovalo v 17.00 hodin v kulturním domě, kam zavítalo také velké množství občanů. Sami se podívejte na fotku, kterou jsem vyfotil těsně před zahájením.

Ustavující zasedání zastupitelstva Šumic

Z celkových 15 zastupitelů nás bylo 14. Omluvena byla paní Ludmila Synčáková, která byla tou dobou v Praze. Zastupitelstvo ale bylo usnášeníschopné, a proto se mohlo pokračovat v jednání.

Nejprve bylo na programu složení slibů všech zastupitelů. Tradiční oficialita, bez které se úvodní zasedání nemůže obejít. Poté následoval nejdůležitější bod programu – volba vedení obce. Ještě předtím ale bylo odhlasováno složení volební komise. Předsedou byl pan Hudeček a členy Pavel Chmura a Pavel Hřib. Nově se letos volilo veřejně, namísto tajného hlasování, které já uznávám jako demokratičtější volbu. Ale návrh byl schválen a i já jsem ho podpořil.

Volba starosty a místostarosty

Na starostu obce byl navržen jednomyslný vítěz celých voleb pan Josef Jančář. Ten byl o několik okamžiků později odsouhlasen všemi členy zastupitelstva. Po 12 letech tak Šumice získali nového starostu.

Následovala očekávaná volba místostarosty. Už dle indicií, které jsme měli, se dalo předpokládat, že bude navržen pan Václav Marek. Což se potvrdilo. Jsem zastáncem toho, aby tuto funkci vykonával člověk z jiné strany, než z jaké je úřadující starosta. I po 12 letech se ale tato skutečnost nepodařila změnit a pan Marek byl nakonec schválen. Sice ne již jednohlasně, ale v poměru 11 pro, 1 proti a 2 se zdrželi. Já jsem využil své možnosti a zdržel se hlasování. Bylo totiž jasné, že volba projde.

Na návrh pan Jančáře byly schváleny funce starosty i místostarosty jako uvolněné. Budou tedy vykonávat tuto činnost na plný úvazek v podobných mezích jako doposud vykonával pan Josef Bartoš a pan Petr Hřib. Jeden jako plnohodnotný úředník-starosta a druhý jako dohlížející osoba všech obecních zaměstnanců s přesahem své práce spíše v terénu, než v kanceláři obecního úřadu.

Nové zastupitelstvo pro období 2014 - 2018

Před komunálními volbami jsem měl poněkud jiné představy o starostovi a místostarostovi. Nakonec, je to celé výsledek svobodného hlasování občanů Šumic, které si vyžádalo takové obsazení. Nechme se překvapit, jak budou oba pánové vykonávat svoje nelehké funkce. Držím jim palce, protože to budou potřebovat.

Finanční odměny a volba nových radní

Dále jsme pokračovali výběrem členů obecní rady. Šumice mají pětičlennou radu, kterou tvoří starosta, místostarosta a další tři členové zastupitelstva. Již předem jsem byl seznámen s tím, že bude navržen pan Bachůrek, pan Urubčík a také já. Dle výsledků voleb a také po domluvě výboru KDU-ČSL jsem se dovolil o toto místo ucházet a jednal jsem s panem Jančářem. Jsem proto moc rád, že jsem nakonec uspěl a byl navržen i na ustavujícím zasedání. Všichni tři kandidáti do rady byli nakonec jednohlasně schváleni a obecní rada je tak z 80% úplně nová.

Čekala nás ještě jedna formalita. Odsouhlasit odměny členů zastupitelstva, rady a předsedů komisí. Člen zastupitelstva si měsíčně přijde na 540,- a radní na 1846,-. Vhodné by bylo zde také zmínit platy starosty a místostarosty. O těch jsme sice nehlasovali a ani je nijak neprobírali. Musel jsem proto trošku pogooglovat a zjistil jsem následující. Starosta si u nás v Šumicích přijde na 43 827,- (opraveno po upozornění pana starosty z 45 730,-) a místostarosta na 36 276,- (taktéž opraveno z 38 180,-) (samozřejmě před zdaněním a odvody sociálního a zdravotního pojištění). Informace k výpočtu jsem čerpal tady a tady. Myslím si, že otázka odměn zastupitelů a vedení obce je věc veřejná.

Určitě není na místě závidět nadprůměrné platy. Především v případě starostů a místostarostů, kteří tyto funkce často vykonávají i mimo předepsanou pracovní dobu a mnohdy ztrácejí soukromí a musí být vždy ve střehu a řešit otázky a různé stížnosti. Celkově potom všichni představitelé obce musí mít odpovědnost v rozhodování a jsou vystaveni rizikům, která z výkonu veřejné funkce vyplývají.

Co se cení a rád bych zmínil je to, že se pan Hovorka vzdal své odměny. Jak sám řekl, je členem Parlamentu České republiky a za tuto veřejnou funkci již dostává zaplaceno.

Shrnutí zasedání a můj osobní pocit

Průběh jednání byl klidný a očekávaný. Nestala se žádná chyba, neshoda ani problém. Vše probíhalo v pohodě a dle programu. Oproti předcházejícímu ustavujímu zastupitelstvu, které se konalo před 4 roky, to bylo opravdu ve velké pohodě. Žádná nervozita ani vzájemné osočování.

Jsem velmi rád, že se mi znovu podařilo získat mandát zastupitele. Za to velké díky všem, kteří pro mě hlasovali a podpořili mě. Beru to jako velký úspěch, protože jsem se ze 3. místa na kandidátce KDU-ČSL dostal na 1. místo a přeskočil tak např. pana Hovorku nebo lídryni paní Kalinovou.

Jsem také moc rád, že se po čtyřech letech v zastupitelstvu můžu podívat do rady a osobně se pokusit ovlivnit hlasování tohoto obecního orgánu. Už mi bylo oznámeno, že budu „zapisovatel“ (dělá to tak vždy nejmladší), ale to mi vůbec nevadí. Ba naopak. Mám prstoklad 🙂

Už při vyjednávání o pozici v radě jsem oznámil, že budu chtít a usilovat o to, aby veškeré informace a dění jak z rady, tak i ze zastupitelstva bylo zveřejňováno. Sám se o tom chystám psát a možná ještě jinak referovat všem občanům, kteří o to budou mít zájem. A to jak tady na webu, tak i ve zpravodaji nebo na obecních stránkách. Rád bych, aby se vše dělalo více transparentněji, než doposud.

Každopádně, buďte na nás hodní, držte nám palce a hlavně, pokud budete mít cokoliv, co vám bude v Šumicích vadit a myslíte si, že je to potřeba změnit a zlepšit, tak se ozvěte. Napište mi nebo o tom řekněte komukoliv ze zastupitelstva nebo z vedení obce. Jedině tak dokážeme posunout společnými silami Šumice tím správným směrem a udělat si je takové, aby se nám v nich dobře žilo.

Je to jenom na nás 😉

O autorovi

Pavel Horalík

Ve svých 13 letech jsem zapnul svůj první počítač a od té chvíle jsem propadl světu IT. Mojí vášní je internet, marketing a sociální sítě. Miluji svou rodinu a svoji zemi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

S láskou a nadšením © 2009 - 2016 Pavel Horalík. Omrkněte moje sandálové, vtipné a veselé Hopky ponožky